ANNONS  McDonald’s

Där föreningarna gör skillnad

Föreningslivet är något som är starkt förknippat med Sverige. Du har kanske själv stått vid en fotbollsplan i ösregn, spenderat en helg i en ishall eller tröstat ditt barn efter en hård förlust?

Trots att engagemanget är stort och eldsjälarna många finns det flera idrottsföreningar som är nedläggningshotade. Men föreningarna behövs.
Här kan du läsa om tre föreningar som gjort skillnad i sin kommun.

Utan lift blir det ingen skidåkning

Bollebacken är en uppskattad plats av såväl fritidsåkare som tävlingsinriktade ungdomar som vill ta sig vidare till skidgymnasium. Men det ekonomiska vågspel som driften av en skidanläggning innebär gör sig ständigt påmind. På grund av höga omkostnader och behovet av underhållsarbete befinner sig Bollebacken ständigt på gränsen till överlevnad.

S

trax utanför Bollnäs tornar Bolleberget upp sig. Platsen har länge varit en destination för såväl backhoppare, längdskidåkare som utförsåkare. Berget har stått stadigt under årtusenden men driften av skidanläggningen, Bollebacken, har hoppat mellan olika aktörer. Idag är det Bollnäs Alpina som står för driften.
Skidklubben har egentligen två mål med Bollebacken. Dels vill man fortsätta att fostra och utveckla kommande skidtalanger – men samtidigt erbjuda en plats för fritidsåkare som vill ge sig ut i skidbacken.

JOAKIM KVARNÄS är ordförande i Bollnäs Alpina och han tycker det är viktigt att Bollebacken ska förbli en plats för alla.

– Det är ju ett av Bollnäs största friluftsområden och det är en plats där ungdomar kan samlas och umgås på.

FAKTA
Bollebacken
Bollebacken är vackert belägen vid Bollebergets fritidsområde endast 3 km väster om Bollnäs. Totalt finns 5 nedfarter i olika svårighetsgrader (2 gröna, 1 blå, 1 röd & 1 svart).

Men att driva en skidanläggning kräver tid, engagemang och pengar. Bollnäs Alpina kämpar som många andra idrottsföreningar med att få ekonomin att gå ihop.

Bollebacken har länge varit en destination för såväl backhoppare, längdskidåkare som utförsåkare

– Det är ett ekonomiskt vågspel. Där vi till stor del klarar oss tack vare ideella insatser.

För att hindra att skålen tippar över har man även ett partnerskap med McDonald’s.

– Ideella insatser betyder väldigt mycket för oss. Men till alla faciliteter så som belysning, skiduthyrning och drift av vår lift behövs det pengar. Har vi ingen lift blir det ingen skidåkning.

Istället för att hänga runt på stan kan man istället mötas i Bollebacken. Annika Östlund

HÖSTEN 2019 öppnade McDonald’s en ny restaurang i Bollnäs. Franchisetagarna Claes-Göran Jönsson och Annika Östlund som driver restaurangen anser att det är viktigt att stötta den lokala skidklubben av flera anledningar.

– Dels vill vi vara med och skapa möjligheter för barn och ungdomar att hitta fysiska aktiviteter. Sen var det också viktigt för oss att stötta en förening som finns och verkar i Bollnäs.

Annika Östlund och Claes-Göran Jönsson

Annika beskriver att man vill vara med och bidra till samhället så mycket som möjligt. Genom att stötta Bollnäs Alpina kan man bidra till förändring.

– Föreningslivet har en stor roll i samhället. Genom att erbjuda mötesplatser kan barn och ungdomar hitta en sysselsättning. Istället för att hänga runt på stan kan man istället mötas i Bollebacken.

Så blev Västerort en lugnare plats

IF BP:s tält vid Grimsta IP i Vällingby som satts upp över fotbollsplanerna var länge utsatt för skadegörelse. När mörkret hade lagt sig och klubbhuset var stängt skar man upp tältduken och tog sig in på planen.

D

et här var ett problem som Brommapojkarna kunde lösa på två sätt.
Antingen låta väktare patrullera och övervaka området i allt större utsträckning. Eller börja öppna upp fotbollsplanerna på nätterna.  Klubben bestämde sig för att vara en del av lösningen och det som idag går under namnet ”Nattfotboll” har blivit en succé för ungdomarna i Stockholms västra förorter. Antalet sönderskurna tält gick från cirka 20 incidenter på ett år till noll.

PETER ANDRÉN driver fem McDonald’s-restauranger i Västerort och har länge samarbetat med BP . När nattfotbollen drog igång var man med och stöttade projektet för att ge ungdomarna en möjlighet att hitta en sysselsättning på fredag- och lördagskvällarna. Ungdomarna bjuds på Donken-käk några gånger per år. Det är härliga kvällar där ungdomarna får känna sig uppskattade.

Ungdomarna som vanligtvis kanske drev omkring i centrum hade istället börjat lira boll. Peter Andrén

– Precis som för BP utsattes några av mina McDonald’s-restauranger för skadegörelse och det var ofta stökigt på helgerna, berättar Peter Andrén.

– Vi märkte att det började bli mycket lugnare på helgerna efter starten av Nattfotbollen, det var inte alls lika mycket oreda och bråk som det varit tidigare.

FAKTA
Nattfotboll
Nattfotbollen är en aktivitet som sker varje fredag- och lördagkväll från kl. 18-24, och är öppet för 7-15 åringar fram till 20.00, och äldre ungdomar därefter. Varje kväll samlas det i snitt 90 ungdomar.

DET VAR INTE endast BP och McDonald’s som märkte att något hade hänt. Peter Andrén berättar att polisen i Västerort reagerade en helg och först trodde att det var något stort dåd som planerades i området.

– Polisen hade helt plötsligt väldigt lite att göra i Västerort. Jag vet att de berättade att det kändes misstänksamt lugnt och att de först trodde att något var i görningen. De fick reda på att flera ungdomar var vid Grimsta IP och när polisen åkte dit fick de se ungdomarna spela fotboll. Efter det behövdes det allt mindre insatser från polisen, ungdomar som kanske vanligtvis drev omkring i centrum hade börjat lira boll istället.

Det känns väldigt fint att kunna ge ungdomar en första rad i CV:t

McDonald’s stödjer och imponeras av BP:s uthållighet så att projektet har kunnat fortsätta och ungdomarna kan fortsätta spela fotboll på helgerna. Men det slutar inte där. Nattfotbollen har även blivit en väg till ett första jobb berättar Peter Andrén.

– Många av ungdomarna får chansen att arbeta med lättare tjänster hos BP kring bland annat matcharrangemangen. Klubben kontaktar oss löpande och tipsar om personer som vill ta steget vidare med jobb. Hos oss får ungdomarna en möjlighet att jobba på en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare och skaffar sig en uppskattad rad på sitt CV oavsett hur långt de utvecklas. Det är nog det bästa med vårt samarbete skulle jag säga, att vi kan arbeta tillsammans för att ge ungdomar en chans att ta sig ut i arbetslivet.

Så kunde ungdomarna bryta isoleringen

Att hitta ett sammanhang, en social krets där man känner sig trygg är en utmaning för många ungdomar – både under och efter skoltid.

Många hittar sina vänner och sin identitet genom idrott och föreningsliv. Eftersom utbudet av föreningar i Sverige är stort är det många som hittar en aktivitet som passar.
Men för ungdomar med olika typer av funktionsvariationer minskar utbudet drastiskt.

Ett problem som man tog på allvar i Helsingborg.

M

ia Pihl har i flera år arbetat ideellt med Idrott för alla som är en sektion inom fotbollsklubben Ramlösa Södra IF. Mia Phil kom först i kontakt med föreningen då hennes dotter Ella började spela i fotbollslaget 2004.

– Ella var till en början ganska blyg och tog inte så mycket initiativ. Idag har hon många kompisar i laget och har hittat en trygghet tack vare fotbollen.

Mia Pihl tar upp problemet med att många unga med någon form av funktionsvariation lätt isolerar sig om man inte hittar ett sammanhang – en plats att umgås och träffa vänner.

– Därför håller vi klubbhuset öppet även innan träningen, så våra medlemmar kan komma och umgås.

IDROTT FÖR ALLA bygger på att man ska träffas och ha kul tillsammans. Men kämpaglöden lyser starkare än någonsin i fotbollslaget.

–  Ju äldre våra medlemmar har blivit desto mer vinnarinstinkt har börjat komma. Så just nu går det väldigt bra för laget.

Målet just nu är att ta sig hela vägen till SM i Göteborg.

– Vi var med i SM 2012 i Vimmerby och då tog vi hem segern, det är något som vi absolut vill uppleva igen.

FAKTA
Idrott för Alla
Idrott för Alla är Ramlösa Södra IF:s sektion för barn och ungdomar med funktionsvariationer.
Här finns inga prestationskrav som ställer någon utanför och filosofin är att utgå från individens förutsättningar och förmåga.

VÄGEN TILL ETT nytt SM-guld möjliggörs till stor del av eldsjälar som Mia Phil och andra föräldrar. Men för att ge laget en extra guldkant på tillvaron samarbetar Idrott för alla med McDonald’s.

Christina Richter har en lång karriär som franchisetagare inom McDonald’s. Att restaurangen i Helsingborg skulle vara med och stödja Idrott för alla var för henne en självklarhet.

– För mig har det hela tiden varit viktigt att hitta symbiosen i olika samarbeten. Hur kan vi med vår storlek göra skillnad för någon annan? Vi vill såklart stärka vårt varumärke, men det är viktigt att vi samtidigt gör något gott.

Exemplen på hur samarbetet har gynnat laget är många. En sak som Mia Phil tycker är extra rolig är att spelarna nu kan resa till matcherna som ett lag.

– Christina har ordnat med spelarbuss när vi har haft bortamatcher, det känns väldigt roligt, framförallt att föräldrarna inte behöver lägga pengar på transportkostnader bara för att det är en match utanför Helsingborg.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter. Läs mer på McDonald’s